Σφάλμα
  • JUser::_load: Unable to load user with id: 92

Κόψτε το ξύλο από τη ρίζα του…

Γράφτηκε από
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

«Καλά κάνω εγώ και σου δίνω καμιά. Μόνο έτσι καταλαβαίνεις». Αν νομίζετε ότι είναι φράση επιστημονικής φαντασίας, μόλις πέσατε έξω . Είναι φράση που εκσφενδόνισε “περήφανος” γιoς  στη ηλικιωμένη μάνα του όταν εκείνη αρνήθηκε να πάρει τα φάρμακα της.

Μηχανικά και σχεδόν συνειρμικά  σκέφτομαι τη στιγμή που τον γέννησε και το καμάρι που ένοιωσε όταν έκανε το γιό. Και θυμώνω.

Λίγες μέρες μετά, μιλώντας με έναν αστυνομικό, μου περιγράφει συμβάν με γερόντισσα γεμάτη μώλωπες από την κόρη της.

Αν στην παιδική κακοποίηση έχουμε δει την κορυφή του παγόβουνου,  στην κακοποίηση των ηλικιωμένων  έχουμε απόλυτη άγνοια  ακόμη.

Οι ηλικιωμένοι δεν  κλαίνε δυνατά. Κλαίνε με αναφιλητά στα μαξιλάρια ενώ προσεύχονται σιωπηλά στο Θεό  να τους λυτρώσει,  να τους πάρει κοντά του δηλαδή.

Οι κακοποιημένοι γέροντες  δεν μιλάνε, δεν καταγγέλλουν. «Το παιδί μου;» μας  λένε. Να ΄ξεραν όμως πόσο κακό του κάνουν όσο το αφήνουν έρμαιο των παθών του. Καμιά φορά και έρμαιο της διαταραχής του. Δεν είναι λίγες οι φορές που «τα παιδιά» είναι ψυχιατρικά διαταραγμένοι άνθρωποι, αβοήθητοι και οι ίδιοι, θύματα και οι ίδιοι άλλων καταστάσεων και με μεγάλη ανάγκη για κάποια θεραπευτική παρέμβαση.

Μια σχετική έρευνα δίνει και μια άλλη προέκταση: Μια στις δύο περιπτώσεις παιδιών που τρώνε ξύλο από τους γονείς τους, μεγαλώνοντας θα δίνουν ξύλο στους γονείς αυτούς.

Και εδώ πρόληψη χρειάζεται λοιπόν.

Κόψτε το «ξύλο» από τη ρίζα του
Μην το βάλετε για κανένα λόγο στη ζωή των παιδιών γιατί το μαθαίνετε να λύνει τις διαφορές του με ξύλο. Κι αν αυτές οι διαφορές είναι με τους γονείς του αργότερα, ποιός θα είναι το θύμα; Το έχουμε σκεφτεί;

Κι αν ακούσετε κάποιον γέροντα να ζητά βοήθεια, με λόγια ή χωρίς λόγια, τότε μιλήστε του. Πείτε του να μιλήσει σε κάποια αρμόδια αρχή. Κανείς δε βοηθά  τον εαυτό του με τη σιωπή. Και κανένας άνθρωπος-θύμα κακοποίησης δεν μπορεί να υποστηρίξει την αξιοπρέπειά του και την ασφάλεια του, περισσότερο από τον ίδιο.

 

 

You are here