Βασιλική Λεβεντάκη

Η Βασιλική Λεβεντάκη είναι μια συγγραφέας που έχει καταφέρει να ξεχωρίσει, αν και μέχρι στιγμής έχουν κυκλοφορήσει μόνο δύο βιβλία της.Μιλήσαμε μαζί της εν όψει της παρουσίας της απόψε στο «Βιβλιόπολις»,

τη ρωτήσαμε για τα βιβλία της αλλά και για το τι τελικά είναι η συγγραφή, πότε ξεκινά και πότε τελειώνει ένα βιβλίο και άλλα πολλά.

 

Σας την παρουσιάζουμε:

Πώς «κολλήσατε» με το γράψιμο;
Η γραφή ήταν για μένα πάντα τρόπος έκφρασης, γιʼ αυτό και δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονικό σημείο που ξεκίνησα να γράφω. Από τότε που θυμάμαι, κυριολεκτικά, τον εαυτό μου, σκέψεις, εικόνες και συναισθήματα αποτυπώνονταν σε μια κόλλα χαρτί.

 

Τι σημαίνει αυτό για εσάς;
Κατάθεση ψυχής. Γαλήνη. Ολοκλήρωση κι απέραντη ευτυχία.

 

Πώς καταλάβατε ότι μπορείτε να εκδώσετε ένα βιβλίο;
Γράφοντας τις «Δαιμονισμένες», που είναι και το πρώτο μου μυθιστόρημα, αισθάνθηκα έτοιμη να προχωρήσω στην έκδοσή του. Η θετική απάντηση του εκδοτικού οίκου «Ωκεανίδα» ήρθε να επιβεβαιώσει το ένστικτό μου, εκπληρώνοντας ένα μεγάλο μου όνειρο.

 

Μιλήστε μας για τα βιβλία σας.
Οι «Δαιμονισμένες» και το «Για μια χούφτα αστέρια» είναι δύο τελείως διαφορετικά βιβλία. Ένα αστυνομικό μυθιστόρημα απʼ τη μια, με έντονες ανατροπές και αρκετή δόση μυστηρίου, κι ένα παιδικό βιβλίο, από την άλλη, για τους πιο απαιτητικούς αναγνώστες, τα παιδιά μας, περνώντας μηνύματα για τις ηθικές αξίες, συνδυάζοντας γνώση και ψυχαγωγία, μπλέκοντας την ελληνική μυθολογία με την ανάγκη της οικολογικής συνείδησης.


Απευθύνεστε σε μεγάλο κοινό ή σε παιδιά;
Με μια πρώτη ματιά, θα μπορούσαμε εύκολα να κατατάξουμε το μυθιστόρημα στην ομάδα των ενήλικων αναγνωστών, ενώ το παιδικό σε αυτήν των παιδιών. Η αλήθεια είναι, όμως, πως το «Για μια χούφτα αστέρια», στην ουσία, δεν έχει ηλικιακό στόχο. Ίσως γιατί μέσα από την ιστορία των τεσσάρων ηρώων του καταγράφονται αλήθειες, συναισθήματα και σκέψεις που θα πρέπει πρώτα απʼ όλα να αγγίξουν και να εφαρμοστούν απʼ τους μεγαλύτερους, παραδειγματίζοντας τους νεότερους με τη στάση και τον τρόπο ζωής τους.

 

Μέσα από αυτά θέλετε να περνάτε μηνύματα;
Στο μυθιστόρημα, οι χαρακτήρες κινούνται παρασυρμένοι από τα πάθη και τις αδυναμίες τους. Είναι ψυχές που στιγματίστηκαν, πόνεσαν, ακολουθώντας λανθασμένη διαδρομή στο λαβύρινθο των αισθημάτων τους. Αναζητούν τη λύτρωση, την απελευθέρωση της ψυχής τους απʼ το βάσανο που κουβαλά η καρδιά, βαραίνοντας όχι μόνο τη σκέψη, αλλά και τις ενέργειές τους.

Στο «Για μια χούφτα αστέρια», οι ήρωές μας, τέσσερα παιδιά, ξεπερνούν φόβους και δισταγμούς, βάζουν στην άκρη την ανασφάλεια και οπλίζονται με θάρρος, προσπαθώντας να πετύχουν σε μια αποστολή που κοινό στόχο και σκοπό έχει το «γενικό καλό», βαδίζοντας μια πορεία που χαρακτηρίζεται από τη σύμπνοια και την ενότητα, την ομαδικότητα και την αγάπη.

 

Πώς ξεκινά ένα βιβλίο;
Είναι η έμπνευση που σε οδηγεί στο μονοπάτι της γραφής, οι εικόνες που παίρνουν την πρωτοβουλία να σχηματίσουν τις πρώτες λέξεις, τα συναισθήματα που καθοδηγούν το δημιουργό.

 

Και πώς τελικά τελειώνει;
Οι χαρακτήρες που γεννιούνται με ψυχή, παίρνουν πάντοτε την πρωτοβουλία να διαδραματίσουν μια ιστορία, δίνοντας το στίγμα της υπόθεσης, αποκτώντας πνοή και δράση, αποφασίζοντας για την εξέλιξη και το τέλος.

 

Μπορεί κάποιος να επιβιώσει μόνο από τη συγγραφή;
Για τα ελληνικά δεδομένα είναι ιδιαίτερα δύσκολο. Όμως, δεν πρέπει να είναι η αφορμή ή η αιτία ώστε ένας δημιουργός να προσπαθήσει να εκφραστεί. Το συναίσθημα της προσφοράς είναι ανεκτίμητο. Το συναίσθημα της προσφοράς είναι η μεγαλύτερη ανταμοιβή.

 

Ποια η γνώμη σας για την ελληνική λογοτεχνία;
Ευτυχώς μετράμε αρκετούς καινούργιους τίτλους κάθε χρόνο, φανερώνοντας έντονα την ανάγκη έκφρασης και δημιουργίας, ιδιαίτερα στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε. Η τάση προς τις τέχνες φωλιάζει πάντοτε ελπιδοφόρα μηνύματα, αφού οι τέχνες είναι αυτές που προάγουν πολιτισμό.


Πείτε μου συγγραφείς που διαβάζετε και θαυμάζετε.
Τόσο απʼ την ελληνική όσο κι απʼ την παγκόσμια λογοτεχνία υπάρχουν πολλοί συγγραφείς, αλλά και έργα που επηρέασαν, όχι μόνο εμένα, αλλά ολόκληρες γενιές ανθρώπων. Δε θʼ αναφερθώ κάπου συγκεκριμένα, μιας και ιδιαίτερα για την ελληνική λογοτεχνία οι σπάνιοι θησαυροί μας δεν μπορούν να υπολογιστούν μα μήτε να καταγραφούν.

 

Το βιβλίο αντέχει στην κρίση;
Η οικονομική κρίση στρέφει τον κόσμο σε πιο ουσιαστικές διεξόδους, προβληματίζοντας τον τρόπο σκέψης του, δημιουργώντας του έντονα την ανάγκη να εκφραστεί και νʼ αποδράσει. Μέσα σʼ ένα τέτοιο πλαίσιο, οι τέχνες γενικότερα βρίσκουν πρόσφορο έδαφος νʼ ανθίσουν, αντλώντας πολλές φορές την έμπνευσή τους απʼ τους δύσκολους καιρούς που διανύουμε. Άλλωστε, η τέχνη, όπως ήδη είπαμε, προάγει τον πολιτισμό, κι ο πολιτισμός είναι σανίδα σωτηρίας για ολόκληρο το έθνος.

 

Οι υπολογιστές έχουν κάνει κακό στο διάβασμα;
Η τεχνολογία είναι αναπόσπαστο κομμάτι πια της καθημερινότητάς μας. Και σαν αναπόσπαστο κομμάτι προσαρμόζεται και δοκιμάζεται μέσα από διάφορους τομείς, όπως κι αυτόν του βιβλίου. Δε θα έλεγα, λοιπόν, πως το επηρεάζει αρνητικά, αντίθετα υπάρχουν πλείστα παραδείγματα που αποδεικνύουν πως με το σωστό χειρισμό μπορούν ακόμα και να βοηθήσουν στη διάδοσή τους.

 

Πώς καταλαβαίνει κάποιος ότι μπορεί να γράψει;
Είναι το ένστικτο που ωθεί στη συγγραφή, παρακινούμενο απʼ την ανάγκη της έκφρασης, καλώντας την έμπνευση για συνοδοιπόρο στο περιπετειώδες ταξίδι της δημιουργίας.

 

Ετοιμάζετε κάτι νέο;
Ένα νέο μυθιστόρημα, καθώς κι ένα καινούργιο παιδικό βιβλίο.


Τι θα ακούσουν όσοι βρεθούν την Παρασκευή στο «Βιβλιόπολις»;
Για μια χούφτα αστέρια, και το ταξίδι μας θα ξεκινήσει συντροφιά με τους τέσσερις νεαρούς ήρωες της ιστορίας μας, αλλά κι όλα τα «μικρά» και «μεγάλα» παιδιά που θα βρεθούν στην παρέα μας, αποφασισμένα να ζήσουν την περιπέτεια σε μια μαγευτική διαδρομή προς τʼ αστέρια!!! Και φυσικά, δεν ξεχνάμε πως η αφετηρία μας θα είναι το «Βιβλιόπολις» και ο προορισμός μας ο ΟΥΡΑΝΟΣ, με εισιτήριο τις ΕΥΧΕΣ όλων μας, ΕΥΧΕΣ που θα ΣΤΕΙΛΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΨΗΛΑ, ΠΟΛΥ ΨΗΛΑ... ΣΤʼ ΑΣΤΕΡΙΑ!!!!!

You are here