Εξεταστική is here!

Γράφτηκε από
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)

Λοιπόν, τέρμα το καλοκαίρι και τα κεφάλια μέσα. Θα αποφύγω ατάκες του τύπου «και εμένα μου τα λέγανε και δεν άκουγα», «αυτά που λέω είναι βγαλμένα από τη ζωή» και άλλα τέτοια. Θα μπω κατευθείαν στο θέμα.

Προφανώς, δεν αναφέρομαι στο πρότυπο του φοιτητή που δε χάνει παράδοση, ακόμη και Δευτέρα πρωί 8-10, που πηγαίνει εφοδιασμένος με πάσο και στυλό στις εξετάσεις και που θυμάται όλα τα κόμματα του κεφαλαίου. Διαβάζει, δίνει, περνάει κι αν δεν τα καταφέρει, υπάρχει και ο Σεπτέμβρης.

Αναφέρομαι σε σένα, φίλε φοιτητή, που έχεις στο τσεπάκι τα ν+2 έτη και πάει λέγοντας, μπας και τελευταία στιγμή προλάβω να σε συνετίσω.

Θα πας και θα δώσεις μάθημα, ακόμη κι αν δεν ξέρεις τι χρώμα έχει το βιβλίο. Να θυμάσαι πως ό,τι ισχύει και για τους Ολυμπιακούς, ισχύει και για την εξεταστική. Η συμμετοχή είναι τιμητική. Κι αν ο επιτηρητής θέλει να δοκιμάσει την ευλυγισία σου, αν ο καθηγητής αξιολογήσει την κρίση σου, αν ο συμφοιτητής σου είναι οπαδός του ομαδικού πνεύματος και της συνεργασίας; Αν δεν πας να γράψεις, δε θα μάθεις ποτέ! Ααα και το «βαριέμαι» δεν είναι δικαιολογία, είσαι κάτω των 30 ετών, οπότε άσε τα μα και μου και ξεκουνήσου.

Λευκή κόλλα δε δίνεις ούτε για αστείο πάνω στο 10λεπτο. Στην ανάγκη αυτοσχεδίασε, όπου σε παίρνει βέβαια. Το να εφεύρεις νέους τύπους στα μαθηματικά δε θα σε κάνουν το καινούριο Αϊνστάιν, αλλά στην κοινωνιολογία μια διαφορετική προσέγγιση, π.χ., του εγκλήματος ή του τουρισμού θα τραβήξει το ενδιαφέρον του καθηγητή σου. Ποιος ξέρεις, ίσως βγεις κερδισμένος. Σκέψου θετικά, κόσμος μπαίνει (βλέπε αργοπορημένους που δεν ξύπνησαν στην ώρα τους), κόσμος βγαίνει, κοιτάς διακριτικά και εντελώς αδιάφορα γύρω σου, ακούς σημαντικούς ψιθύρους (για να εξηγούμαστε δεν είσαι η Ζαν Ντʼ Αρκ), γενικά νιώθεις τι συμβαίνει γύρω σου. Αν είσαι και λίγο θρήσκος, μέχρι να βγεις μπορεί να συμβεί κανένα θαύμα και να πέσουν οι απαντήσεις του ξερόλα του μπροστινού στα πόδια σου. Υπομονή λοιπόν.

Επιβάλλεται να διαβάσεις στα βασικά μαθήματα της σχολής. Δε διανοείται φιλόλογος να μη γνωρίζει ποια λέξη τονίζεται με περισπωμένη, λογιστής να μην ξεχωρίζει τη fifo με τη lifo και χημικός τι είναι distillation και τι distillate. Αυτά τα μαθήματα που χαρακτηρίζουν κάθε τμήμα δε πρέπει να περνούνται με σκονάκι, δημιουργείς κενά που θα σε τσακίσουν αργότερα.. Άσε τον αντίκτυπο που θα έχει στον τομέα εργασίας σου. Στρώσου και διάβασε!

Ομαδικό διάβασμα. Αν και ποτέ δεν κατάλαβα τη χρησιμότητά του, στα πρώτα έτη μπορεί να σου δώσει το πλεονέκτημα μιας νέας φιλίας και μιας βοήθειας από κάποιον πιο μελετηρό από σένα. Στα περισσότερα αναγνωστήρια των σχολών δεν επιτυγχάνεται η συλλογική προσπάθεια διαβάσματος, ωστόσο υπάρχουν και αναγνωστήρια - μαυσωλεία που επικρατεί απόλυτη ησυχία. Αν πάλι αποφασίσετε να διαβάσετε σπίτι, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα πιάσετε ψιλή κουβέντα.

Μη κάνεις θορύβους την ώρα που δίνεις μάθημα. Δεν υπάρχει χειρότερο από κάποιον που ρουφά και τον ελάχιστο καφέ που έμεινε στο ποτήρι, μασά επιδεικτικά τσίχλα, κουνιέται συνεχώς σε ένα κάθισμα που τρίζει, χτυπά το έδρανο με το στυλό του. Έλεος, κάποιοι προσπαθούν να συγκεντρωθούν για να γράψουν. Σεβάσου τον τόπο και το χρόνο, αν δε θες κανένας ευέξαπτος επιτηρητής να σε γελοιοποιήσει δημόσια.

Βάλε στόχο να περνάς το 50% των μαθημάτων σε κάθε εξεταστική. Κάθε εξάμηνο έχει τα εύκολα μαθήματα, αλλά και τα «παλούκια», πόνταρε σε αυτά που θα σε βγάλουν ασπροπρόσωπο κι όχι σε αυτά που δεν έχεις ούτε σημειώσεις. Λογικά, κάποια θα συμπέσουν (γιατί η γκαντεμιά δεν κάνει εξαιρέσεις ούτε στις σχολές). Εκεί επιλέγεις εκείνο στο οποίο έχεις περισσότερες πιθανότητες να πετύχεις.

Αν αντιγράψεις, που θα αντιγράψεις, δεν το συζητώ, φρόντισε είτε να γράψεις λιγότερα απ' όσα γράφει το βιβλίο είτε αν έχεις καλό λέγειν να τα αλλάξεις όσο μπορείς. Δεν είναι χαζός ο καθηγητής να μην το καταλάβει. Αν τώρα αντιγράφεις για να περάσεις, μπορεί να μην είναι ηθικό, αλλά είναι θεμιτό. Αν το κάνεις για να πάρεις βαθμό, και ανήθικο είναι και αθέμιτο και στη τελική το λέω και εκμετάλλευση. Μη σου κακοφανεί καθόλου. Θα σε βοηθήσει ο διπλανός που έχει όλη την καλή διάθεση (γιατί, μεταξύ μας, άλλοι δε δίνουν του αγγέλου τους νερό) και θα διακινδυνεύσει το γραπτό του. Ε, όπως και να το κάνουμε, το να πάρεις μεγαλύτερο βαθμό από εκείνον είναι.... δεν μπορώ να γράψω τη λέξη, θα τη διαγράψει η αρχισυνταξία. Το χειρότερο, όμως, είναι αυτός που σε ευεργέτησε να κοπεί και εσύ να περάσεις. Τι να πω γιʼ αυτόν τον κακομοίρη και τι για εσένα τον τυχερούλη - πιπέρι πάλι, άλλη λέξη πήγα να γράψω.

Βάλε στόχο να περάσεις τα δύσκολα μαθήματα. Ειδικά αν αυτά είναι αλυσίδες, εργαστήρια ή τα διδάσκουν καθηγητές που επίκειται να αλλάξουν και μετά φτου κι απʼ την αρχή παρακολούθηση, σημειώσεις και εργασίες. Αφιέρωσε περισσότερο χρόνο για να τα μελετήσεις, φτιάξε σχεδιαγράμματα και οργάνωσε την ύλη τους.

Τέλος, μια φιλική συμβουλή, ξέρω πως οι εποχές είναι δύσκολες, τα οικονομικά χάλια και οι γονείς πιέζουν, αλλά μην αγχώνεσαι να τελειώσεις τη σχολή σου. Πτυχίο δεν πήραν μόνο όσοι τα παράτησαν, θα κουραστείς, θα ξενυχτήσεις, αλλά οι κόποι σου θα ανταμειφθούν. Να θυμάσαι: από το δεύτερο έτος και μετά που τα πράγματα αρχίζουν να ξεκαθαρίζουν, κοίταξε πιο σοβαρά το αντικείμενο που σπουδάζεις. Όπως και να έχει, είσαι τυχερός που είσαι φοιτητής και προσπάθησε να το ζήσεις.

Καλή επιτυχία στην εξεταστική και καλή υπομονή στο διάβασμα!

You are here