Σφάλμα
  • JUser::_load: Unable to load user with id: 83

Εμβόλιο για το Καλα-αζαρ

Γράφτηκε από
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Επιτέλους 110 χρόνια μετά την ανακάλυψη της νόσου, 25 χρόνια μετά τις πρώτες προσπάθειες για παραγωγή εμβολίου και μετά την απώλεια εκατομμυρίων ζωών, έχουμε στα χέρια μας το εμβόλιο κατά της Λεισμάνιας!

Η δράση του εμβολίου στηρίζεται στην εισαγωγή στον οργανισμό μιας πρωτεΐνης, η οποία του δίνει το ερέθισμα να ετοιμαστεί για πιθανή μόλυνση από το παράσιτο. Επομένως, την εξοντώνει άμεσα και προστατεύει το σκύλο.Ο εμβολιασμός γίνεται σε ζώο άνω των 6 μηνών.

Την πρώτη φορά απαιτείται τeστ αίματος για την επιβεβαίωση ότι ο σκύλος δε νοσεί (διαφορετικά, απαγορεύεται ο εμβολιασμός σε ζώο μολυσμένο!). Αρχικά γίνονται τρεις εμβολιασμοί με απόσταση τριών εβδομάδων μεταξύ τους και απαγορεύεται δύο εβδομάδες πριν και δύο μετά να εμβολιαστεί ο σκύλος για άλλο νόσημα. Έπειτα κάνουμε έναν ετήσιο επαναληπτικό εμβολιασμό χωρίς την επανάληψη του τεστ.

Ο σκύλος πρέπει να είναι σε καλή κατάσταση και οπωσδήποτε να έχει προηγηθεί αποπαρασιτισμός. Μετά τον εμβολιασμό μπορεί να προκληθεί μια μικρή αντίδραση του δέρματος τοπικά, η οποία σε λίγες ημέρες υποχωρεί.

Στο τέλος του εμβολιασμού χορηγείται ειδική ταυτότητα που υποδηλώνει ότι ο σκύλος μας είναι πλήρως καλυμμένος ενάντια στη νόσο.

Παρʼ όλα αυτά, συνιστάται η συνέχιση της τοποθέτησης του εντομοαπωθητικού κολάρου κατά τους θερινούς μήνες, ώστε να αποφεύγονται τα αλλεπάλληλα τσιμπήματα εντόμων, διότι μεταδίδονται και άλλα πολλά παράσιτα επικίνδυνα για τον οργανισμό.

Κώστας Αντωνόπουλος- Λένα Τσούπα

Σχετικά άρθρα (βάσει ετικέτας)

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Καλοκαίρι και κατοικίδια Η σωστή βόλτα »
You are here