ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΤΣΙΡΑΣ

Είναι ένας καλλιτέχνης που έχει γράψει ιστορία με τα ερωτικά του τραγούδια, και σίγουρα όλοι έχουμε σιγοτραγουδήσει κάποιο από αυτά για σχέσεις και έρωτες που είτε «πήγαν» είτε όχι.

 

23 Ιουνίου… η μέρα που ο Γιάννης Κότσιρας θα τραγουδούσε στην πόλη μας μετά από χρόνια. Μερικές ώρες πριν βγει στη σκηνή τον συναντήσαμε. Ιδιαίτερα προσιτός, χωρίς να δείχνει «δήθεν», μας δέχτηκε με χαρά. Δικός σας!

Ξεκινάς το 1990. Πώς ήταν τα πράγματα στην αρχή;
Ξεκίνησα το 1990 τραγουδώντας ρεμπέτικα και λαQκά παλιά αλλά και της εποχής. Πρώτη φορά τραγούδησα σε έναν από τους πιο ιστορικούς χώρους της Αθήνας. Στο «Περιβόλι του ουρανού». Σαφώς τότε τα πράγματα ήταν πολύ πιο ξεκάθαρα και ρομαντικά. Αν είχες φωνή, τραγουδούσες. Αν όχι, καθόσουν σπίτι σου. Κι επίσης, ο κόσμος ήταν αυστηρός. Αν δεν ήσουν καλός ή, εν πάση περιπτώσει, αντάξιος των τραγουδιών που έλεγες, σε αποδοκίμαζε. Έπρεπε να αποδεικνύεις σε καθημερινή βάση την αξία σου, το σε- βασμό σου, αλλά και την αγάπη σου στη μουσική.

6 χρόνια μετά ακολούθησε ο προσωπικός σου δίσκος. Τι σήμαινε για σένα;
Ήταν δική μου επιλογή. Βλέπεις, μου είχαν ήδη κάνει πολλές δισκογραφικές προτάσεις. Οι περισσότερες από αυτές εξαιρετικά εμπορικές. Μάλιστα, κάποιες από αυτές τότε έγιναν χρυσές. Όμως, ήταν εντελώς εκτός της αισθητικής μου. Ανήκαν κυρίως στην κατηγορία της λαQκοπόπ ή τουρκοφόλκ, όπως την αποκαλούν οι Ευρωπαίοι συνάδελφοι. Εγώ ήθελα κάτι άλλο. Κάτι εντελώς διαφορετικό. Έτσι όταν άκουσα την «Αλεξάνδρεια» και το «Λέει, λέ- ει», είπα αυτό είναι. Ήταν όλα μαγικά. Η μουσική, οι στίχοι, οι άνθρωποι...

Και από εκεί και πέρα, δε σε σταματά τίποτα. Τι πιστεύεις ότι έκανε τον κόσμο να σε λατρεύει τόσο;
Δε μου αρέσουν αυτοί οι όροι... Λατρεία είναι κάτι εντελώς διαφορετικό. Ο κόσμος νομίζω ότι με εκτίμησε, γιατί τα τραγούδια που επέλεξα να πω είχαν πάντοτε αλήθεια. Κι επίσης, ποτέ δεν «ψωνίστηκα». Αυτά σε συνάρτηση με την ποιότητα της συνολικής μου δουλειάς -και το λέω αναφερόμενος και στις ζωντανές μου εμφανίσεις, αλλά και στις μετέπειτα παραγωγές μου- έδειξαν στον κόσμο πως αγαπώ πολύ αυτό που κάνω, χωρίς να έχω στόχο την αναγνώριση ή τα πολλά φώτα της δημοσιότητας. Και πίστεψέ με, ο κόσμος τα αντιλαμβάνεται όλα πεντακάθαρα.

Τραγουδάς για αγάπη, έρωτα, φύλακες αγγέλους, πιστεύεις ότι αυτά τα ιδανικά υπάρχουν στις μέρες μας;
Φυσικά και υπάρχουν. Αρκεί να είμαστε ελεύθεροι να τα δούμε και να τα νοιώσουμε. Αυτά δεν εξαφανίζονται ποτέ. Απλά πολλές φορές ο τρόπος ζωής και οι πολιτικοοικονομικές πιέσεις που δεχόμαστε μας αναγκάζουν να τα ξεχνάμε και να τα καταχωνιάζουμε, κοιτάζοντας μόνο την επιβίωσή μας. Όταν, ό- μως, χρειάζεται, είναι εκεί και βγαίνουν στην επιφάνεια...

Η Κατερίνα Κούκα τραγουδά ότι δεν υπάρχουν άγγελοι, εσύ πιστεύεις ότι υπάρχουν;
Φυσικά και πιστεύω ότι υπάρχουν. Ίσως να μην είναι λευκοί με φτερά να πετάνε, αλλά υπάρχουν. Εσύ πώς θα χαρακτήριζες εκείνο το δασοπυροσβέστη που έσωσε τρεις οικογένειες πρόπερσι στη Μάκιστο, για παράδειγμα; Υπάρχουν και βρίσκονται μέσα στον καθένα μας. Στο διπλανό μας...

Τι σε κάνει και πάλι παιδί;
Δυστυχώς, ελάχιστα πράγματα πια. Κυρίως τα παιδιά, η νέα γενιά και η μουσική. Ελάχιστα μεν, πολύ σημαντικά όμως, ευτυχώς.

Εσύ που τραγουδάς τόσο για τον έρωτα και την αγάπη, είσαι ερωτευμένος αυτή την περίοδο;
Όχι. Δεν είμαι ερωτευμένος και δεν ψάχνομαι καθόλου σε αυτή την κατεύθυνση. Έχω κουραστεί πολύ στη ζωή μου με τέτοια θέματα και δε θέλω άλλη ταλαιπωρία....

Είναι γεγονός ότι με αιφνιδίασες τώρα… Ο Γιάννης Κότσιρας θεωρεί ταλαιπωρία το να είναι ερωτευμένος;
Κοίταξε. Δεν είμαι από τους τύπους που ερωτεύονται κάθε μέρα. Για μένα κάθε αποτυχημένη σχέση είναι τεράστια ψυχική φθορά. Και ακριβώς επειδή δεν είμαι πλέον πιτσιρικάς και έχω ζήσει πάρα πολλά πράγματα σε αυτόν τον τομέα, πράγματι αυτό το παιχνίδι μού φαίνεται πλέον κουραστικό και βαρετό. Άλλωστε, μου αρέσει ιδιαίτερα η εργένικη ζωή.

Όταν τραγουδάς σε μια συναυλία, τι έχεις στο μυαλό σου;
Το κυριότερο, να βλέπω ανθρώπους χαρούμενους και ευτυχισμένους. Συναισθηματικά γεμάτους.Αν θέλεις, είναι το δείγμα επιτυχίας μιας συναυλίας.

Υπάρχουν κομμάτια που όταν τα τραγουδάς, έχεις κάποια άτομα στο μυαλό σου;
Φυσικά. Είναι κάποια τραγούδια που έχουν συνδεθεί με πρόσωπα και καταστάσεις. Όταν, λοιπόν, τα τραγουδάω, περνάνε όλα αυτά από το μυαλό μου. Νομίζω ότι αυτό είναι και ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία της μουσικής.

Μια ερώτηση που μου έκαναν όλες, και το θεωρούν δεδομένο, είναι αν είσαι μαζί με τη Ραλλία Χρηστίδου.
Φυσικά και είμαι. Σε όλες τις αφίσες, στη σκηνή... Αφού κάνουμε μαζί συναυλίες. Επίσης, είμαι και μαζί με το Μύρωνα Στρατή. Εάν πάλι η ερώτηση είναι προσωπικού περιεχομένου, τότε δεν πρόκειται να πάρετε απάντηση. Δε θα έπρεπε να αφορά κανέναν τι κάνω όταν κλείνω την πόρτα του σπιτιού μου

Από πρώτη Ιουλίου απαγόρευση του καπνίσματος, με το τσιγάρο που κρατάς τι θα κάνεις;
Νομίζω πως είναι το πιο δήθεν μέτρο που έχει γίνει ποτέ. Απορώ πώς τέτοια ανησυχία ξαφνικά για την υγεία μας. Αν ήταν ειλικρινές, θα έπρεπε να απαγορεύουν μαζί τα κινητά, το ποτό, την καταστροφή των δασών, τη μόλυνση του πόσιμου νερού και τόσα άλλα. Το πιο εύκολο βρήκανε; Αντί να ασχοληθούν με τόσα άλλα σοβαρά θέματα, αποφάσισαν την απαγόρευση του τσιγάρου. Αν ήθελαν, θα έβρισκαν πολύ πιο απλούς τρόπους να το ελέγξουν.

Τι είδος μουσικής αρέσει στον Γιάννη να τραγουδά; Ροκ, λαIκό, τι;
Οτιδήποτε είναι αληθινό. Και Ροκ και ΛαQκό και Ποπ. Ό,τι φτιάχνεται με αλήθεια και ποιότητα. Το τραγούδι δεν έχει ταμπέλες.

Με την τεχνολογία έχεις σχέση; Έχεις ένα πολύ όμορφο site, ασχολείσαι καθόλου;
Φυσικά και ασχολούμαι. Έχω ιστοσελίδα από τότε που οι Έλληνες χρήστες ήταν μόλις 2.000. Μου αρέσει το internet. Μπορώ να επικοινωνώ και να ενημερώνομαι πιο άμεσα και πιο αντικειμενικά από οποιοδήποτε άλλο μέσο.

Κάποτε μετά τη συναυλία σου στο κάστρο της Καλαμάτας σου είχα στείλει ένα mail, είχες απαντήσει εσύ, θες να μου πεις;
Στα μηνύματα που ρωτάνε ή ζητάνε κάτι συγκεκριμένο, απαντώ προσωπικά. Στα υπόλοιπα, απλά δεν απαντώ.

Με το Facebook ασχολείσαι καθόλου;
Καθόλου. Το θεωρώ ιδιαίτερα βαρετό.

Και τώρα που μιλάω για το internet, το μυαλό μου πάει στα downloads και, κυρίως, στα παράνομα, ποια η άποψή σου;
Κοίταξε. Ως Έλληνες ήμασταν πάντα πρωτοπόροι στην κλοπή της πνευματικής ιδιοκτησίας. Παλιότερα με την κασετοπειρατεία κατεί- χαμε την 3η θέση παγκοσμίως. Όταν βγήκαν τα CD, περάσαμε 2οι. Τώρα, με τα παράνομα downloads, επιτέλους, καταφέραμε την πρωτιά. Είμαστε πρώτοι πάνω από την Τουρκία, την Αλβανία. Ακόμα και από τη Νιγηρία. Δεν ξέρω πού θα καταλήξει. Υπάρχουν κάποιες εναλλακτικές. Ή θα γίνει πραγματική αστυνόμευση στο διαδίκτυο, όπως στην Αμερική και στην Ευρώπη, ή θα βγει καινούριος φορέας ήχου και εικόνας που θα σπάει δυσκολότερα ή θα σταματήσει η παραγωγή καινούριων τραγουδιών. Πάντως, αυτή τη στιγμή στο μόνο που είμαστε πιο κοντά είναι στο τελευταίο. Ήδη πολλοί δημιουργοί έχουν σταματήσει να δίνουν τραγούδια διαμαρτυρόμενοι για αυτή την κατάσταση.

Μπορεί η πειρατεία να σταματήσει;
Φυσικά. Η κλοπή και η απατεωνιά μπορεί να σταματήσουν, αρκεί να το θέλουν. Όλα είναι θέμα παιδείας. Εδώ μπορεί να σταματήσει το τσιγάρο. Η πειρατεία μάς φαίνεται δύσκολη;

Ο κόσμος λέει ότι τα CD είναι ακριβά όμως.
Όλα είναι ακριβά και υποκειμενικά. Είναι ακριβό ένα CD του Χατζιδάκι τη στιγμή που κοστίζει όσο ένα μηνιαίο περιοδικό; Ποιο είναι το ακριβό; Ο Χατζιδάκις ή το περιοδικό; Αν εκτιμάς αυτό που αγοράζεις, τότε θα σου έλεγα πως στην πραγματικότητα τα 18 ευρώ για την πνευματική δουλειά ενός ανθρώπου, που μπορεί να διήρκεσε και ένα χρόνο συνεχούς εργασίας, είναι τσάμπα...

Σου έχει συμβεί κάποιο ευτράπελο περιστατικό με πειρατικό CD;
Μου έχουν φέρει κάποια στιγμή να υπογράψω. Φυσικά αρνήθηκα...

Ποιο τραγούδι ταιριάζει στον Γιάννη;
Νομίζω πως το τελευταίο τραγούδι με τίτλο «Και πάλι παιδί» είναι πολύ μέσα μου και με περιγράφει εξαιρετικά.

Υπάρχουν δίσκοι σου που πιστεύεις ότι αδικήθηκαν;
Όχι. Δεν το πιστεύω. Όλοι μου οι δίσκοι αγαπήθηκαν όσο τους άξιζε και ευχαριστώ πολύ γι’ αυτό.

Το ραδιόφωνο είναι αυτό που απογειώνει ή και «χαντακώνει» τους καλλιτέχνες;
Οι καλλιτέχνες από μόνοι τους είτε απογειώνονται είτε χαντακώνονται. Όλοι χαράζουν την πορεία τους από τις επιλογές τους και μόνο. Το ραδιόφωνο απλά καταγράφει και αναδεικνύει το αποτέλεσμα.

Το από «φωνή…» ισχύει στις μέρες μας;
Φυσικά και ισχύει. Πάντα ίσχυε. Απλά τώρα πια, οι όποιες άφωνες ...άρες έχουν μεγάλο συνεργάτη. Την Τηλεόραση, που τις εμφανίζει και τις βάζει στα σπίτια μας.

Έχεις αρνηθεί συνεργασία επειδή πιστεύεις ότι δεν ταίριαζε σε σένα;
Φυσικά και έχω αρνηθεί. Και μάλι- στα, αρκετές και με πολλά χρήματα. Όμως, δεν το μετάνιωσα καμία φορά.

Και η άποψή σου για την ελληνική μουσική σκηνή σήμερα;
Είμαι αισιόδοξος. Παρά τις αντίξο- ες συνθήκες, ακούω και βλέπω πολύ ταλέντο. Κι ας μην το βλέπουμε στην τηλεόραση. Μια βόλτα στις μουσικές σκηνές και στα μπαράκια να κάνεις, βλέπεις τι πραγματικά συμβαίνει. Κατά τη γνώμη μου, εκεί βλέπεις το μέλλον.

Όλοι ξέραμε τον Κότσιρα με μα- κρύ μαλλί, ήταν σαν σήμα κατατεθέν. Πώς αποφάσισες να το κόψεις; Τώρα το ξαναφήνεις από ό,τι βλέπω…
Απλά κάποια στιγμή βαρέθηκα, ζεστάθηκα και το έκοψα. Τώρα, επειδή πάλι βαριέμαι να κουρεύομαι συνέχεια, το ξαναφήνω.. Ίσως κάποια στιγμή το κόψω πάλι. Θα δούμε. Γιατί τόσο ενδιαφέρον με τις τρίχες μου πάλι, δεν το καταλαβαίνω...

Η κορυφαία σου συνεργασία μέχρι σήμερα;
Σαφώς με τον Μίκη Θεοδωράκη στο Άξιον Εστί, με τον Trevor Horn στο Pass the flame και, φυσικά, με τη λατρεμένη Χαρούλα Αλεξίου.

Μια συνεργασία που θέλεις πολύ να κάνεις;
Θα ήθελα πολύ κάποια στιγμή να τραγουδήσω Κραουνάκη. Έχω μεγάλη αγάπη για τη μουσική του, αλλά και τη συνολική του ιδεολογία στο χώρο. Νομίζω ότι θα προέκυπτε κάτι πολύ καλό.

Είσαι και εσύ Μεσσήνιος, κάτι που δεν ξέρει πολύς κόσμος. Έρχεσαι συχνά στο νομό μας;
Η καταγωγή μου είναι από του Χανδρινού. Η αλήθεια είναι πως δεν πάω συχνά. Γενικότερα στη Μεσσηνία, βέβαια, έρχομαι, αλλά κυ- ρίως για περιβαλλοντολογικούς λόγους μαζί με μια τρελοπαρέα που ασχολούμαστε με αυτό.

Θες να μας πεις τι κάνετε με την παρέα σου;
Η αλήθεια είναι ότι δε θέλω να πω τι ακριβώς κάνουμε. Απλά ασχολούμαστε με διάφορα προβλήματα που υπάρχουν στην περιοχή. Πρέπει να ξέρεις ότι η ευρύτερη περιο- χή της Μεσσηνίας υπήρξε μέχρι το 2006 περιοχή παγκόσμιας φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς. Μετα μετατράπηκε σε παγκόσμιο παράδειγμα φυσικής και πολιτιστικής καταστροφής.

Έχεις αναφέρει μέχρι τώρα τις λέξεις δάσος, περιβάλλον, φύση. Ποια η σχέση σου με το περιβάλλον;
Η σχέση μου με το περιβάλλον είναι η απλούστερη σχέση που μπορεί να έχει ο καθένας μας. Το σέβομαι και το προσέχω για να μπο- ρώ να έχω καλύτερη ποιότητα ζωής από αυτή που έχω. Επίσης, επειδή ακριβώς σε μερικά χρόνια από τώρα δεν προβλέπεται ούτε καν η ύπαρξη πόσιμου νερού, αλλά και άλλων αγαθών, που μέχρι σήμερα θεωρούσαμε δεδομένα, το θεωρώ και λίγο αναγκαστικό, εάν φυσικά με ενδιαφέρει τα παιδιά των φίλων μου ή και μελλοντικά τα δικά μου, να φτάσουν έστω στην ηλικία μου...

Στις προσπάθειες αναδάσωσης στον Ταΰγετο είχαμε μεγάλη αποχή, τι έχεις να πεις στους αναγνώστες;
Το θεωρώ πολύ φυσικό ως αποτέλεσμα. Οι μόνιμοι κάτοικοι μιας περιοχής δεν μπορούν να εκτιμήσουν κάτι που έχουν μέχρι να το χάσουν ή, έστω, μέχρι να δουν το αποτέλεσμα αυτού που έχασαν. Επίσης, είναι θέμα παιδείας και ενημέρωσης. Όταν η ΕυρωπαQκή Ένωση, για παράδειγμα, με αφορμή τις μεγάλες πυρκαγιές της Ελλάδας και της Πορτογαλίας, αποφασίζει να κηρυχθούν οι καμένες εκτάσεις σε όλη την Ευρώπη ως δασικές και να αναδασωθούν άμεσα και η μόνη χώρα που αρνείται αυτή την απόφαση είναι η Ελλάδα δια στόματος Ρουσόπουλου, τότε ποια ευαισθητοποίηση ζητάμε από τον απλό κόσμο;

Μπορεί να σε δούμε σε μια αναδάσωση στο βουνό μας;
Με μεγάλη μου χαρά. Προς το παρόν, ασχολούμαι με τις αναδασώσεις στην Αθήνα, η οποία είναι σχεδόν κατεστραμμένη.

Κάτι τελευταίο από σένα...
Η συναυλία στην Καλαμάτα ήταν μια εξαιρετική εμπειρία. Απλά μέσα από αυτό το βήμα θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι ήρθαν και μας χάρισαν αυτή τη βραδιά. Σας ευχαριστώ όλους πολύ.

Παναγιώτης Μπαμπαρούτσης

Related items (by tag)

You are here