ΠΕΝΝΥ ΣΤΑΘΑΚΗ

Η ηθοποιός Πέννυ Σταθάκη έχει παίξει σε πάρα πολλά σίριαλ, ενώ έχει κάνει τηλεόραση, κινηματογράφο, θέατρο, ραδιόφωνο και συνεχίζει ακούραστη!

Γεμάτη ενέργεια μας κάνει έναν απολογισμό για τη ζωή της μέχρι σήμερα και κοιτά το αύριο…

 

Γεννήθηκες και μεγάλωσες στην γειτονική μας Λακωνία;
Γεννήθηκα στο Γεράκι, μια κωμόπολη κοντά στη Σπάρτη, μια περιοχή γνωστή για την ιστορική τηςαξία και, κυρίως, για το βυζαντινό κά- στρο και τις200 περίπου βυζαντινές εκκλησίες. Είναι το κάστρο του Μυστρά, του Γερακιού και τηςΜονεμβασιάς... Μεγάλωσα σε μια διασταύρωση, στα σύνορα Λακωνίας- Αρκαδίας, ανάμεσα στον Πάρνωνα και τον Ταϋγετο Ως παιδί τα πρώτα μου παιχνίδια ήταν ανάμεσα στα «ερειπωμένα κτήρια» τηςιστορίας . Τα πρώτα παραμύθια που άκουσα ήταν μύθοι και δοξασίεςτου παρελθόντος, που είχαν σχέση με τη μαγεμένη βασιλο- πούλα στο κάστρο... με το δράκο που σκότωσε ο ΑB- Γιώργηςκαι άλλα... Όταν πήγα σχολείο, από την πρώτη Δημοτικού μέχρι το Λύκειο έλεγα κάθε πρωί την προσευχή... Χα- χαχα...

Πως και ποτέ αποφάσισες να ασχοληθείς με την υποκριτική;
Οι δάσκαλοί μου με ξεχώριζαν και μου έδιναν πάντα να «διαβάζω» κείμενα ...Έτσι, λοιπόν, άρχισα να ασχολούμαι, από το Δημοτικό ακόμη, με την ελεύθερη έκφραση και τη συγγραφή... Είχα ήδη αποφασίσει τη μελλοντική μου πορεία. Ήμουν τυχερή, γιατί ό,τι ονειρεύτηκα στη ζωή μου σε επίπεδο επαγγελματικό το συνδύασα και με το συναισθηματικό μου κόσμο... Δηλαδή, ζω μέσα από τη δουλειά μου, είμαι ευτυχισμένη και παράλληλα αυτάρκης.

Τι σπούδασες;
Οι σπουδές μου αρχικά ήταν δημοσιογραφίας. Ασχολήθηκα με τη δημοσιογραφία δύο χρόνια, παράλληλα πέρασα στη Δραματική Σχολή. Μέχρι σήμερα εργάζομαι ως ηθοποιόςκαι ωςδημοσιολόγοςστο ραδιόφωνο...

Έχεις παίξει σε πάρα πολλά σίριαλ, παραστάσεις, ταινίες και όχι μόνο. Μπορείς να μας πεις αυτές που εσύ θεωρείς τις σημαντικότερες;
«Η Ελίζα και οι άλλοι», «Όλα τα 7 κακά τηςμοίραςμου», «Δύο ξένοι», «Όλα τα κακά τηςΜοίρας », «Καλημέρα Ζωή», «Οι στάβλοι τιςΕριέτ- ταςΖα^μη», «Κανείςδεν λέει σ’ αγαπώ», «Το κόκκινο δωμάτιο», «Οι αταίριαστοι», «Οι ιστορίεςτου αστυνόμου Mπέκα», «Επτά θανάσιμες πεθερές», «Λατρεμένοι μου γείτονες», «Safe sex», «Μια στιγμή 2 ζωές». Από παραστάσεις: «Εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη, «Φωνές Γυναικών», «Μπαμπά μην ξαναπεθάνειςΠαρασκευή», «Το δώρο».

Κορυφαία σου συνεργασία;
Κορυφαία συνεργασία και «σχέση ζωής» είναι πλέον με τον Αλέξανδρο Ρήγα. Δουλεύουμε μαζί τα τελευταία 7 χρόνια συνεχώς. Σημα- ντικές μου συνεργασίεςείναι με όλουςτουςδημιουργούς . Χαίρομαι να βρίσκομαι στο θέατρο και την τηλεόραση με έργα σύγχρονων δημιουργών κυρίως. Πιστεύω ότι η καθημερινότητα σε όλεςτις εκφάνσεις είναι τόσο δύσκολη και πολύπλοκη, που για να εστιάσειςσε αυτήν και να την αναλύσεις, πρέπει να την «αποδώσεις» μέσω μια σύγχρονης γραφής , όσον αφορά στο συγκεκριμένο χώρο του θεάτρουκαι τηςτηλεόρασης .

Μια συνεργασία για την οποία μετάνιωσες;
Ευτυχώςδεν υπήρξε καμία τέτοια συνεργασία. Είμαι πολύ θετικόςάνθρωποςκαι «ξορκίζω» τα κακά.

Κάποια συνεργασία που θα ήθελες να κάνεις;
Σε μια ταινία με τον Κώστα Γαβρά.

Υπάρχουν σίριαλ που δε θα έπρε- πε να υπάρχουν;
Δεν είμαι εγώ αρμόδια να κρίνω οτιδήποτε αφορά στη δουλειά μου. Εγώ θέλω να υπάρχει «πανσπερμία ιδεών και προτάσεων». Ο κόσμος κρίνει, αυτόςείναι ο τελικόςαποδέκτης.

Επαναλήψεις, επαναλήψεις και πάλι επαναλήψεις, ποια η άποψή σου;
Ναι, είμαι υπέρ των επαναλήψεων. Ευτυχώςπου έχει συσταθεί ένα σπουδαίο σωματείο «Ο ΔΙΟΝΥΣΟΣ», που μας καταβάλλει χρήματα από επαναλήψειςστην τηλεόραση. Χαχαχα...Είμαι υπέρ των επαναλήψεων, απλά θα ήθελα η ροή προγράμματοςνα τις τοποθετεί σε ώ- ρεςπου δεν «ενοχλούν» τη μετάδοση του ζωντανού προγράμματος και, κυρίως, των νέων εκπομπών. Θέλω να προτείνω τη σύσταση ενός νέου καναλιού μόνο με επαναλήψειςκαι, βεβαίως, τα «έσοδα», εννοείται, στους ηθοποιούςκαι τους δημιουργούς.

Και ξαφνικά ένα σίριαλ κόβεται, τι έχεις να πεις για αυτό;
Ό,τι χειρότερο για τη δουλειά μας, που πλέον είναι τόσο «αστήριχτη» όσο ποτέ... Ο ηθοποιός ζει έξι μήνεςόταν έχει δουλειά στο θέα- τρο και μετά πάλι στην αναζήτηση... Είσαι συνέχεια στον αέρα και σε τεντωμένο σκοινί... Επίσης, οι παραγωγές σε πληρώνουν έξι μήνες μετά την προβολή του πρώτου επεισοδίου. Καταλαβαίνεις, λοιπόν, τι γίνεται όταν κόβεται μια δουλειά που έχει κλείσει για μια σαιζόν. Μένουν άνεργοι ηθοποιοί, τεχνικοί κ.λπ.

Εσύ βλέπεις τηλεόραση; Και αν ναι, τι;
Αγαπώ την τηλεόραση, απλά θα ήθελα να είναι πιο «απλόχερη», πιο έξυπνη και πιο «διορατική». Θα τη συμβούλευα την «κυρία τηλεόραση» να είναι πιο προσεχτική, γιατί στο μέλλον θα έχει να αντιμετωπίσει ένα νέο ανταγωνιστή στην αγορά, το ίντερνετ, «την ελεύθερη διακίνηση ιδεών μέσω ψηφιακήςεικόνας και ήχου», την οποία εμπιστεύομαι ακόμη και στα αρχικά στάδια... Επιθυμώ να είμαι από τους πρώτουςηθοποιούςθα συμμετάσχουν σε ένα σήριαλ για το ίντερνετ...

Τα σίριαλ που παίζεις τα παρακολουθείς;
Όλα τα παρακολουθώ, ό,τι με αφορά και ό,τι αφορά το σύμπαν... Χαχαχα.

Προτιμάς να παίζεις στο θέατρο, στον κινηματογράφο ή στην τηλεόραση;
Κατ’ αρχάς, θέλω να «πεθάνω» στο σανίδι στα βαθιά γεράματα, τα οποία έχω ξορκίσει και δε θα έρθουν, αλλά λέμε, εάν έρθουν. Αγα- πώ το θέατρο, κυρίωςγιατί εκεί μπορώ να «ψυχανεμίζομαι». Μπορώ ακόμη να μονάζω σκεπτόμενη. Το θέατρο είναι ιερόςχώροςμε πολυμορφική ιδιαιτερότητα. Όμως, θέλω να είμαι υγιήςκαι να έχω διάρκεια σε όλα τα είδη του θεάματος.

Ντίβες είστε τελικά ή τα Μέσα θέλουν  να σας προβάλλουν έτσι;
Δυστυχώς, δε ζούμε στην εποχή της«ντίβας », την οποία εγώ προσωπικά λατρεύω. Φώτα, υπερπαραγωγές, φιλμ νουάρ, mink couts and cadilacs. Ζούμε σε μια «βασανισμένη οικονομικά χώρα» που κάθε μορφή «ντιβισμού» είναι demonde και επικίνδυνη. Αnyway, η προβολή είναι συνυφασμένη και με την προσωπικότητα και με τη δουλειά μας, οπό- τε είναι απαραίτητη, τη θέλουμε και την επιδιώκουμε, προκειμένου να γνωστοποιήσουμε την ταυτότητα και το έργο μας.

Με τα μεσημεριανά και με το lyfe style τύπο πώς τα πας;
Δεν έχω πρόβλημα, απλά θα τις ήθελα πιο ανάλαφρεςκαι πιο ενημερωτικές.

Έρχεται ένα παιδί και σου λέει: «Πέννυ, θέλω να γίνω ηθοποιός»! Τι θα το συμβούλευες;
Να βρει πρώτα μια δουλειά για να ζήσει και μετά να δώσει εξετάσεις σε μια δραματική σχολή και στο υπουργείο Πολιτισμού για να έχει επίσημα την άδεια εξασκήσεωςε- παγγέλματος.

«Μπαμπά μην ξαναπεθάνεις Πα- ρασκευή». Συνεχίζεται και φέτος, ποιο το μυστικό της επιτυχίας;
Ναι για έκτη συνεχή σαιζόν. Το μυστικό είναι το ίδιο το έργο και το γνωρίζουν μόνο οι συγγραφείς, στους οποίους εύχομαι να μαςδώ- σουν και άλλα σημαντικά έργα.

Εκτός από την υποκριτική, ασχολείσαι και με το ραδιόφωνο. Τι είναι για σένα το ραδιόφωνο;
Εργάζομαι στο ραδιόφωνο. Είναι η πρώτη επαγγελματική μου ενασχόληση. Έχω ζήσει όλη τη μαγεία της ελεύθερηςραδιοφωνίας , από τη δημιουργία της εννοώ, και χαίρομαι. Στα πρώτα βήματά μου μυήθηκα στο χώρο αυτό από σπουδαίους δημοσιογράφους. Τώρα είμαι στο απόλυτο μουσικό ραδιόφωνο, στον galaxy 92. Αυτή την περίοδο οραματίζομαι τη «ραδιοφωνική μου συνέχεια». Έχω κάποιες ιδέεςπου επιδιώκω ραδιοφωνικά να υλοποιηθούν όσον αφορά μια εκπομπή. Το ραδιόφωνο και το θέατρο είναι οι απόλυτοι εραστές μου, δε με έχουν εγκαταλείψει και δε με έχουν προδώσει ποτέ.

Το ραδιόφωνο ανεβάζει και κατεβάζει καλλιτέχνες;
Το ραδιόφωνο είναι ένα μέσο το οποίο «συντηρεί» τουςκαλλιτέχνες .

Με την Eurovision ασχολήθηκες καθόλου;
Μα καθόλου... επειδή είχα άλλες προτεραιότητες. Δεν είναι απαραί- τητο να ασχολείσαι με ό,τι σου σερβίρουν σε ένα φτωχό γεύμα ενώ οι άλλοι έχουν «πάρει τα χρυσά κουτάλια». Καταλαβαίνεις;

Ααα είπα euro.. οπότε ευρωεκλογές. Πήγες να ψηφίσεις;
Μα και η αποχή δεν είναι πολιτική πράξη; Ψηφίζω όταν το κρίνω αναγκαίο για το καλό τηςχώρας μας και την ασφάλειά της.

Ποια η γνώμη σου για την πολιτική;
Η πολιτική είναι επιστήμη και πάντα «η επιστήμη προάγει και διασφαλίζει την ανθρώπινη οντότητα»... Η πολιτική είναι απαραίτητη... Εγώ ως πολίτηςπρέπει να είμαι προσεχτικόςκαι οξύνουςγια να επιλέγω τον καλύτερο πολιτικό διαχειριστή.

Ο Μαρκουλάκης έκανε το βήμα, εσύ θα το έκανες;
Πολύ καλά έκανε. Μπράβο του, τόλμησε, δεν είναι εύκολο...Εάν το έκανα και εγώ; Με απόλυτη φυσικότητα, σου λέω, ναι θα το κάνω στο μέλλον. Μου έχουν προτείνει υποψηφιότητα.

Κάτι τελευταίο από σένα;
Παναγιώτη πέρασα υπέροχα μαζί σου σε ευχαριστώ ...εύχομαι κάθε επιτυχία στα όνειρα σου κ μεγάλη σταδιοδρομία στον εκδοτικό χώρο...θέλω να αποστείλω την αγάπη μου στην Καλαμάτα κ το αναγνωστικό σου κοινό ...αγαπημένη πόλη η Καλαμάτα και σημείο ''απόδρασης'' στην εφηβεία μου.. χαχαχα...υπήρξε η πόλη που μου έδωσε ένα ''lower'' στα αγγλικά και πολλέςστιγμές ξεγνοιασιάςκ ξέφρενης διασκέδασης..στιςφοβερές''disko'' τιςπα- ραλίες..χαχα.. σαςαγαπώ...

Παναγιώτης Μπαμπαρούτσης

You are here