ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ

Είναι νέος, ωραίος και πολύ ταλαντούχος! Παρ’ όλο που σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, τίποτα δεν ήταν ικανό να τον κρατήσει μακριά από τη μεγάλη του αγάπη, το τραγούδι!

Συγκρατήστε το όνομά του, γιατί τα επόμενα χρόνια ο Γιάννης Μωραΐτης θα κάνει τη διαφορά!

Τον συναντήσαμε στο Mondo, ένα νέο καφέ στο Νέο Κόσμο, του οποίου οι ιδιοκτήτες είναι Καλαματιανοί, και μας μίλησε για όλα!

Πότε μπαίνεις στο χώρο του τραγουδιού;
Φέτος έκλεισα αισίως 6 χρόνια συστηματικής ενασχόλησης με το τραγούδι. Ξεκίνησα να δουλεύω από πολύ μικρή ηλικία και πλέον μπορώ να πω πως είναι αναπόσπαστο κομμάτι του εαυτού μου, ίσως το μεγαλύτερο.

Ήταν όνειρό σου να γίνεις τραγουδιστής;
Σαφώς και ήταν το όνειρό μου από μικρός. Δε σου κρύβω πως δυσκολεύτηκα πολύ να συνδυάσω δουλειά, ξενύχτι και σπουδές, αφού παράλληλα ήμουν και φοιτητής στη Νομική Αθηνών και έπρεπε κάπως να τα βολέψω όλα, αλλά στιγμή δεν το έβαλα κάτω.

Τι σημαίνει για σένα να τραγουδάς;
Για μένα, η ώρα που είμαι πάνω στη σκηνή είναι πολύ σημαντική. Βέβαια, με την πάροδο του χρόνου όλο αυτό αρχίζει να γίνεται «καθημερινότητα», αλλά σαφώς και δεν είναι το ίδιο με το να δουλεύεις σε κάποιο γραφείο π.χ. Είναι τελείως διαφορετικό. Τα φώτα, η μουσική, η ενέργεια του κόσμου. Αν είναι ειδικά σε μια καλή δουλειά, σε ένα καλό σύνολο και τηρούνται κάποια καλλιτεχνικά και ποιητικά standars που έχεις, όλο αυτό μπορεί να γίνει πολύ μαγικό για τον performer…

Μέχρι σήμερα με ποιους έχεις συνεργαστεί;
Έχω την τιμή, στη μέχρι τώρα πορεία μου, να έχω δουλέψει με μεγάλα και αξιόλογα ονόματα του χώρου, όπως π.χ. με την Καίτη Γαρμπή, την οποία θαυμάζω απεριόριστα, τον κύριο Πάριο, το μεγάλο αυτό καλλιτέχνη της χώρας μας, τον Θέμη Αδαμαντίδη, την Έλλη Κοκκίνου, που είναι και αυτή μια αξιόλογη καλλιτέχνις, τον Νίνο, την Καλομοίρα, τον Γιώργο Τσαλίκη και τον Κωνσταντίνο Χριστοφόρου, τον Στέλιο Διονυσίου φέτος, που είναι μεγάλος καλλιτέχνης, τους φίλους μου Ανδρέα Στάμο και την Εύα Μίλλη, το Γιώργο Γιαννιά, τη Χρύσπα και, βέβαια, με τηνΆντζελα Δημητρίου, που υπηρετεί με συνέπεια το λαϊκό τραγούδι χρόνια τώρα.

Υπάρχει κάποια συνεργασία που έχεις ξεχωρίσει;
Σαφώς και δεν μπορώ να ξεχωρίσω κανέναν, αφού όλοι έχουν τη μοναδικότητά τους. Από κάθε συνεργασία αφομοίωσα διαφορετικά πράγματα, βιώματα, ήχους και εικόνες. Ωστόσο, θα ήθελα να μπορέσω να συνεργαστώ με πολλούς ακόμα καλλιτέχνες που ξεχωρίζω, δεν έχουν σύνορα αυτά χα χα.

Πρώτο cd single, δικαίωση για σένα;
Το cd single ήρθε σε μια κάπως «κακή» μου περίοδο και είναι η πρώτη φορά που μιλάω γι’ αυτό ανοιχτά. Ίσως κάποιες εσφαλμένες κινήσεις δικές μου, ίσως κάποιοι λάθος χειρισμοί της τότε εταιρίας μου, δεν ξέρω, δεν μπορώ να πω ότι το χάρηκα όσο θα έπρεπε. Ίσως να μην κάναμε καλή «χημεία» με τους τότε συνεργάτες, ίσως να έφταιξε η απειρία μου σε κάποιους τομείς. Σημασία έχει να μπορείς να προχωράς μπροστά, χωρίς να στιγματίζεσαι από τις κακές στιγμές... Ωστόσο, είχα την τιμή να συνεργαστώ με πολύ αξιόλογους δημιουργούς στο πρώτο μουδισκογραφικό εγχείρημα και είναι μια πολύ αξιόλογη δουλειά, που πάντα θα είμαι περήφανος και ας μην είχε τη μεταχείριση που της άξιζε από τους «ιθύνοντες». Ευτυχώς, όμως, ο κόσμος είχε θετική ανταπόκριση.

Θεωρείς ότι υπάρχουν μηχανισμοί που απογειώνουν και προσγειώνουν τους τραγουδιστές;
Κοίτα, είναι πολλοί παράγοντες στη μέση μέχρι κάποιο τραγούδι να φτάσει να γίνει επιτυχία. Χρειάζεται μια ομάδα, χρειάζεται σωστό marketing, συγχρονισμός και πολύ πολύ πολύ τρέξιμο, από όλους. Δεν μπορεί ο καλλιτέχνης να σταθεί από μόνος του και να φέρει εις πέρας πράγματα, ειδικά όταν αυτά δεν υπάγονται στην αρμοδιότητά του. Εκεί παρουσιάζεται η ανάγκη ύπαρξης των κατάλληλων συνεργατών.

Euro 2008 και «Στ' ορκίζομαι», τι σχέση έχουν;
Είχα την τύχη να επιλεγεί το τραγούδι μου τότε, κατά το Euro του 2008, από το φορέα διοργάνωσης της CIEECOR για να «ντύσει» μαζί με άλλα τραγούδια ένα soundtrack που θα αφορούσε όλες στις χώρες. Πρακτικά ένα τραγούδι από κάθε χώρα και όλα μαζί σε μια συλλογή. Τελικά, η συλλογή δεν κυκλοφόρησε ποτέ επισήμως, το τραγούδι όμως ακουγόταν στα στάδια και τα ξενοδοχεία κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής. Ήταν μια πολύ σημαντική διάκριση, νομίζω, ασχέτως αν δεν προβλήθηκε ούτε αναφέρθηκε ποτέ στη χώρα μας :-p

Reality, είσαι υπέρ ή κατά;
Ως προς τα reality, έχω πει πολλές φόρες ότι δε θεωρώ πως μπορούν να καθορίσουν την τύχη και πορεία ενός καλλιτέχνη. Είναι μόνο το «συνοδευτικό» μιας σειράς ενεργειών που γίνονται στο πλαίσιο της προώθησης ενός performer, ωστόσο πολλοί συνάδελφοι κατάφεραν να διακριθούν και να ξεχωρίσουν μέσω αυτών. Εγώ δε θα μπορούσα με τίποτα τον εγκλεισμό και την υπερέκθεση της καθημερινότητάς μου. Γενικώς, με τρομάζει η ιδέα του να «παραγνωρίζομαι» με τους άλλους, πόσο μάλιστα με όλη την Ελλάδα τηλεοπτικώς. Ωστόσο, σε κάποιο reality που περιορίζεταισε live performances, χωρίς εγκλεισμούς, ίσως και να συμμετείχα, αν έβρισκα πρόσφορο έδαφος, δεν το έχω σκεφτεί ιδιαιτέρως, Ακριβή, δεν ξέρω.

Eurovision, θα συμμετείχες;
Στην Eurovision, ωστόσο, δε θα έλεγα όχι. Αν είχα ένα δυνατό τραγούδι στα χέρια μου και μια οργανωτική ομάδα που θα μπορούσαμε να φτιάξουμε μια αξιόλογη παρουσίαση, θα με ενδιέφερε πολύ. Νομίζω, άλλωστε, ταιριάζει και με το στυλ μου, που είναι πιο pop, οπότε…

Έχεις ακούσει τα φετινά κομμάτια της Ελλάδας;
Με τα φετινά κομμάτια δεν έχω προλάβει ακόμα να ασχοληθώ, γιατί έχω δικές μου υποχρεώσεις και δεν έχω βρει χρόνο, οπότε δεν μπορώ να εκφέρω γνώμη.

Υπάρχουν καλλιτέχνες που θαυμάζεις;
Θαυμάζω πολλούς καλλιτέχνες, Έλληνες και ξένους, δεν ξέρω ποιον να πρωτοαναφέρω. Από τα ακούσματα του Ντέμη Ρούσσου και της Νανάς Μούσχουρη που είχα από παιδί μέσα στο σπίτι, λόγω γονέων, του Μπιθικώτση και της Μαρινέλλας, της Ελένης Δήμου, που ανακάλυψα από μικρή ηλικία και λάτρεψα, μέχρι και τη Mariah Carey και τον Robbie Williams. Η μουσική, όπως είπα και πριν, δεν έχει σύνορα. Κάθε τι ξεχωριστό έχει και κάτι ξεχωριστό να πει, μπορεί να με εμπνεύσει οτιδήποτε.

Υπάρχουν ονόματα στο χώρο σου που πιστεύεις ότι δεν έχουν θέση;
Δε θα ήθελα να πάρω θέση, ας αφήσουμε τον κόσμο να κρίνει, άλλωστε αυτός είναι και ο αποδέκτης. Εμείς ας ασχοληθούμε ο καθένας με τη δουλειά του, είναι η μόνη στάση που μπορεί να ξεχωρίσουμε.

Τελικά, τι μετρά για να φτάσεις ψηλά σε αυτό το χώρο;
Μελέτη, δουλειά και συγκέντρωση στο στόχο και το σκοπό του. Όσοι είναι να ξεχωρίσουν, θα ξεχωρίσουν. Πάντως, για να φτάσει ψηλά, παίζουν ρόλο πολλοί διαφορετικοί παράγοντες και σε αυτούς ιεραρχικώς βάζω τις δημόσιες σχέσεις και το καλό management. Μετά την τύχη και την έννοια της «σωστής στιγμής». Από εκεί και πέρα, τη σκληρή δουλειά και τη συνέπεια. Όσο για το ταλέντο και τη φωνή, νομίζω ότι πλέον έρχονται σε πόλη ύστερη θέση:-p

Εσύ σπούδασες Νομική, θα προτιμήσεις τη δικηγορία ή το μικρόφωνο;
Φέτος ήταν για μένα μια χρονιά ανασύστασης, αφού επανήλθα στα πράγματα κατόπιν απουσίας ενός χρόνου λόγω θητείας στο Πολεμικό Ναυτικό. Είχα την ευκαιρία να αναθεωρήσω και να ακολουθήσω και άλλα μονοπάτια, είμαι σε φάση προετοιμασίας νέων projects και υλοποίησης νέων ιδεών που τόσο καιρό στριφογυρίζουν στο μυαλό μου δειλά δειλά και με πολλή επιφύλαξη. Πλέον τα πράγματα έχουν αλλάξει πολύ και, δυστυχώς, όποιος δεν έχει νέες ιδέες να προτείνει κάθεται σπίτι του. Έτσι είναι αυτά και είναι καλό ίσως, γιατί πρέπει και εμείς οικαλλιτέχνες να «ξεβολευτούμε» λίγο από τα βολικά μας και γνώριμα βήματα, νομίζω. Αισιοδοξώ πως πριν τον Ιούνιο θα έχω να παρουσιάσω κάτι καινούργιο στον κόσμο και ανυπομονώ για αυτό. Ωστόσο, πλέον δραστηριοποιούμαι και στον επιχειρηματικό τομέα, αφού άνοιξα ένα κατάστημα με υποδήματα στο Παλαιό Φάληρο, στο πλαίσιο της ανάγκης μου για δημιουργία και αναζήτηση ;-)

Μου λες ότι θα συνεχίσεις με το τραγούδι και το κατάστημα με τα υποδήματα. Η Νομική δε σε ενδιαφέρει;
Το τραγούδι ήταν, είναι και θα είναι πάντα ο μεγάλος μου έρωτας, η έμπνευσή μου, το πάθος μου, δουλεύω ήδη αρκετά χρόνια, είναι αναπόσπαστο κομμάτι μου. Το κατάστημα ήρθε σε μια εποχή που είχα την ανάγκη να δημιουργήσω κάτι νέο, να κινηθώ και σε άλλους χώρους και να αποκτήσω μια έξτρα ιδιότητα, που θα μου προσφέρει άλλα πράγματα. Όσο για τη Νομική, δεν κατάφερε να με κερδίσει, δυστυχώς με ενδιέφερε μόνο ως επιστήμη, άλλωστε θεωρώ πως πρωτεύων σκοπός των σπουδών είναι η πνευματική διεύρυνση, η μόρφωση και η γνώση και εν συνεχεία ηεπαγγελματική αποκατάσταση. Εμείς με τη Νομική δε δέσαμε, δεν «ερωτευτήκαμε» ποτέ, απλώς πιστεύω «συζήσαμε» για κάποια χρόνια, με δυσκολίες και καβγαδάκια. Κάποια στιγμή η «περιπέτεια» αυτή τελείωσε, ολοκλήρωσε τον κύκλο της (γέλια).

Πώς και στο Mondo;
Το Mondo είναι ένας χώρος νέος, ζεστός και φιλόξενος, όπου μαζευόμαστε με τα φιλαράκια μου, για τον καφέ ή το ποτό μας και τα λέμε με ωραία μουσική και πολύ κέφι. Έχει γίνει πλέον το στέκι μας, οι ιδιοκτήτες έχουν κάνει εξαιρετική δουλειά και νομίζω ότι η συνταγή πέτυχε (γέλια).

Φέτος πού βρίσκεσαι και με ποιους σε ακούμε;
Παράλληλα, συνεχίζω τις εμφανίσεις μου με την Άντζελα Δημητρίου, τον Στέλιο Διονυσίου και με τη φίλη μου Εύα Μίλλη, που ξανασυναντιόμαστε φέτος μετά από λίγα χρόνια.

Κάτι τελευταίο από εσένα;
Ευχαριστώ πολύ για τη φιλοξενία και σας εύχομαι στο must να είναι πάντα μέσα στα απόλυτα must της πόλης σας.

Ακριβή Κανελλοπούλου

You are here